Çalışma Saatleri: 09:00 - 18:00
Takip Et:

Keçi Sütü Alerji Yapar Mı?

Süt Alerjisi / Süt Alerjisi  / Keçi Sütü Alerji Yapar Mı?
Keçi Sütü Alerji Yapar Mı

Keçi Sütü Alerji Yapar Mı?

Keçi sütü alerji, keçi sütünü tüketen bireylerde anormal bir bağışıklık tepkisi olarak ortaya çıkan yaygın bir durumdur. Durum, çoğunlukla çok küçük çocuklarda görülür. Keçi sütünde çeşitli proteinler (kazein ve peynir altı suyu gibi), laktoz veya süt şekeri ve yağlı maddeler bulunur. Çocuğunuzun, keçi sütünün içerdiği proteinlerden herhangi birine alerjisi olabilir. Keçi sütü alerjisi, tükettikten hemen sonra veya maruziyetten birkaç saat sonra ortaya çıkabilir. Maruz kalma, normalde keçi sütü veya süt bazlı ürünlerin yenmesi yoluyladır.

Keçi Sütü Alerjisi Kimlerde Görülür?

Keçi sütü alerji genellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda görülür. Daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde de görülebilir, ancak daha az oranda görülür. Hem erkekleri hem de kadınları etkileyen bir alerjidir. 

Başka bir gıda alerjisi olan kişilerde, keçi sütüne karşı alerji gelişmesi daha olasıdır. Bebekler, büyük çocuklara göre daha fazla risk altındadır.

Keçi Sütü Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Keçi sütü alerjisinin belirtileri, keçi sütünü tükettikten sonra birkaç dakika ila birkaç saat içinde ortaya çıkmaya başlayabilir. Belirtiler, diğer besin alerjileri ile benzerdir. Bazı kişilerde belirtiler hafif olabilirken bazı kişilerde ise oldukça şiddetli olabilir.

Keçi sütü alerjisinin yaygın belirtileri şunları içerebilir:

  • Deride ve ağız boşluğunda kaşıntı,
  • Ürtiker (kurdeşen) veya anjiyoödem (sıvı birikimine bağlı dokuların şişmesi),
  • Öksürme, hapşırma,
  • Nefes darlığı, hırıltılı solunum,
  • Burun akıntısı veya tıkanması,
  • Şişmiş gözler,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • İshal,
  • Karın şişkinliği ve ağrı,
  • Sürekli ağlayan bebekler.

Genel olarak, tüm alerji belirtileri aynı şiddette olmayacaktır. Bazı kişilerde, şiddetli bir reaksiyon olan anafilaksi meydana gelebilir. Anafilaksi (bazen anafilaktik şok olarak adlandırılır) hayatı tehdit eden, tüm vücudu etkileyen alerjik reaksiyonudur.

Anafilaksi sırasında, vücudun çeşitli bölgelerindeki dokular histamin ve diğer haberci kimyasalları salgılar, bu da boğazın şişmesine ve diğer belirtilere neden olur. Boğazın şişmesi özellikle tehlikelidir çünkü bu nefes darlığına neden olabilir. Şişlik kısa sürede azalmazsa, bireyin yeterli oksijen eksikliğinden ölme olasılığı vardır. Ayrıca mavimsi bir cilt, zayıf nabız ve düşük kan basıncı (hipotansiyon) ile sonuçlanabilir.

Keçi Sütü Alerjisi Nasıl Teşhis Edilir?

Keçi sütü alerjisinin teşhisi aşağıdakileri içerebilir:

Fizik muayene; belirtilerin değerlendirilmesi ve tıbbi geçmiş değerlendirmesini (ailede alerji öyküsü) içerir. 

Gıda günlüğü: Bir alerjiden şüphelenildiğinde, alerji uzmanınız, düzenli olarak neyin tüketildiğini ve gözlemlenen ilgili belirtileri not etmek için bir gıda günlüğü tutmanızı talep edebilir. 

Genellikle, keçi sütü alerjisini teşhis etmek için yapılan testler şunları içerir:

Oral gıda yükleme testi; bireye alerjenler, gelişen belirtileri kontrol etmek için kontrollü bir şekilde verilir. Bu testin, bir alerji uzmanı kontrolünde ve acil durum ekipmanlarının olduğu bir klinikte yapılması gerekir. 

Deri delme testinde; derinin hemen altına (önkol, üst kol veya sırt) küçük miktarlarda belirli maddeler enjekte edilir. 15-20 dakika sonra kimyasalın enjekte edildiği nokta şişerse veya kızarıklık fark edilirse, kişinin maddeye alerjisi olabileceğini gösterir.

Antikorları tespit etmek için kan testi (IgE antikor testi); bu testte kanınızda bulunan antikor miktarına bakılır. 

Keçi Sütü Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir?

Keçi sütü alerjisinin tedavisi şu şekilde yapılabilir:

  • Keçi sütü ve diğer ilgili süt ürünlerinin tüketiminden kaçınmak,
  • Hafif reaksiyonlar için anti-alerjik ilaç; alerji doktoru tarafından reçete edilen antihistamin tedavisi,
  • Steroid spreyler dahil olmak üzere özellikle burun bloğu için dekonjestanların kullanımı,
  • Anafilaksi (şiddetli alerjik reaksiyon) durumunda hemen epinefrin veya adrenalin verilir.

Tüm besin alerjilerinde olduğu gibi keçi sütü alerjisinde en etkili tedavi, alerjiye neden olan besinden uzak durmaktır. Özellikle paketli gıdaların etiketleri dikkatli okunmalı ve içeriğinde şüphelenilen yiyeceğin yenmemesi gereklidir. 

Farkında olmadan keçi sütüne maruz kalındığında, alerji uzmanınız, belirtilerin hafiflemesini sağlamak için bazı ilaçlar reçete edebilir. Bu ilaçlar reaksiyon oluşmasına engel olmaz, belirtilerden kaynaklanan rahatsızlık hissinin azalmasına yardımcı olur. 

Şiddetli bir alerji varsa ve anafilaksi eğilimindeyse, alerji uzmanınız adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Enjektörün kullanım detaylarını, alerji uzmanınız detaylı bir şekilde anlatacaktır. 

Yorum Yok

Yorum Bırakın